İBB Yayınları'ndan kaynak kitap niteliğinde bir çalışma: Türk Tiyatrosunda İstanbul
ALİ KANDAZ
İBB Yayınları tarafından yayımlanan Türk Tiyatrosunda İstanbul adlı kolektif çalışma, raflardaki yerini aldı. 19. yüzyılın ortalarından bugüne Türk Tiyatrosunda önemli bir yere sahip olan İstanbul'u anlatan bu kapsamlı çalışma vesilesiyle, İBB Yayınlar Koordinatörü Cengiz Özkarabekir, SanatEki'ne konuştu.
“Yaptığımız birçok kitap kaynak niteliği taşıyor.”
"İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile yıllar öncesinden bazı hayallerimiz vardı. Neydi bunlar; kolektif çalışmalar ile kapsayıcı, anlaşılır bir dil kullanarak; kaynak olabilecek kitaplar yayımlamak. Popüler kültürden geldiğim için yönetmen olduğum ve televizyonculuktan gelen anlaşılır bir dile hakim olduğum için, İBB Yayınları kitaplarını yukarıda anlattığım yönde yayın çizgisini kurguladık. Halkın anlayabileceği, vatandaşın hem görseli ile hem okuyunca sade bil dille özümseyebileceği bir kitaplar olsun dedik ve böyle yola çıktık. İyi isimlerle oluşturulan kolektif kitaplar oldu bunlar. Dolayısıyla Türk Tiyatosunda İstanbul da onlardan biri aslında. Türk Tiyatrosu üzerine daha önce de çalışmalar yapılmış ama bizim çalışmamız bütün bu bilgilerin aslında harmanlanıp süzgeçten geçirilip sunulmuş hali. Bu çalışma, yayın kurulunda da konuştuğumuz bir konuydu. 1- 1.5 yıl kadar çalışması sürdü. Alanında kıymetli isimlerden kurulu, kolektif bir çalışma oldu. Ayrıca içeriğine iyi ve önemli görseller kattık. Kaynak kitap niteliğinde bir eser hazırladık.
“İstanbul kadar zengin bir konuda, değinilmemiş çok tema var”
Altını çizmek istediğim bir şey var. Halk tipi kitap tabirini çok kullanıyoruz. Önümüzde 3-11 Aralık TÜYAP Kitap Fuarı var. Bu fuara çok ciddi bir hazırlık yapıyoruz. Bugüne kadar, üç yılda, yüz kitap çıkarttık. Bu çıkarttığımız kitapları orada vitrine çıkarma imkanı yakalayacağız. Halk tipi kitaplar derken konuları mümkün oldukça farklı alanlardan öz ve sade bir dille ve çoğu zaman da görsel bir destekle ortaya çıkartıyoruz. Bu bir bakıma İBB Yayınlarının da özü. Yani, halk tipi kitapların kolektif bir çalışmayla sade ve görsel bir zenginlikle oluşturulması. İstanbul kadar zengin bir konuda o kadar çok değinilmemiş tema var ki bunları oluşturmak için çok titiz çalışmalar yürütüyoruz. Gücümüzün yettiği ölçüde perspektifimizi geniş tutuyoruz. Her ay dört beş civarında kitap yayımlıyoruz. Yayımladığımız kitaplar kültürel bir zenginlik. Toplumu kapsayıcı, halkı ilgilendiren konular olsun istiyoruz. Bizden önceki dönemde yapılan kitapların büyük bir kısmı daha çok az sayıda insanı ilgilendiren kitaplar idi.
Türkiye’nin her bir yanından İBB Yayınlarının kitapları internet üzerinden indirimli sipariş edilebiliyor. İstanbul Kitapçısı internet mağazasından tüm kitaplarımıza ulaşmak mümkün. Hatta kitap siparişinde de yanına dergimiz İst Dergi’yi hediye ediyoruz."
Türk Tiyatrosunda İstanbul
Koordinatör: Bünyamin Aydemir
İstanbul’da tiyatro bir umman. Ucu bucağı yok. Çok boyutlu, alabildiğine derinlikli. “İstanbul’da tiyatro” demek, Türk tiyatrosu demek. Kuşkusuz böylesi bir zenginliği bir kitaba sığdırmak çok da olası değil… Türk Tiyatrosunda İstanbul; Osmanlı’dan günümüze, saray tiyatrolarından halk tiyatrolarına, özel ve amatör tiyatrolardan şehir ve devlet tiyatrolarına uzanan geniş bir yelpazeyi her yönüyle anlatıyor. Tarihin her döneminde sahne gösterilerine, gezici topluluklara, tiyatro kumpanyalarına ev sahipliği yapmış İstanbul. Bu kentin sokakları, mahalleleri, sarayları, çarşıları, sahafları, kütüphaneleri, amfileri, kürsüleri, büyük küçük, açık kapalı tüm sahneleri hep tiyatro kokar...
Alanlarında birbirinden değerli kalemlerin yazılarından oluşan İstanbul tiyatrosuna ilişkin bu panoramik sunum, on bir aya yakın bir zaman diliminde, araştırmalar, incelemeler, gözlemler, okumalar, değerlendirmeler ve tartışmalar akabinde oluşturuldu. Geneli itibarıyla yirmi üç farklı yazıdan oluşan kitap, "Osmanlı İstanbul’unda Tiyatro", "İstanbul’un Resmi, Özel ve Amatör Tiyatro Kurumları ve Grupları", "Oyunlarda İstanbul" ile "Yazı ve Yayınlarda İstanbul" adlı ana bölümleri içermektedir.
Kitabin sanat, tiyatro, kent tarihi ve kent belleği literatürlerine katkı sağlayacağını, deryada katre olmasına karşın bu alanlarda ciddi bir boşluğu doldurup başvuru kaynaklardan biri olacağını düşünüyoruz.
Türk Tiyatrosunda İstanbul; İstanbul’un tiyatro tarihine ve gelişimine odaklanarak sahne üzerindeki kültürel zenginliğin hangi zorlu sürelerden geçerek bugüne ulaştığının net bir fotoğrafını çekiyor. Bu çok renkli, şenlikli ve büyük sahnedeki oyunumuza davetlisiniz…
(ÖNSÖZ'den)
BİR CEVAP YAZ